dekunstvanhetflirten.nl
               

Wat is flirten?

Er is nogal wat onduidelijkheid wat flirten nou precies is. Flirten is voor de een de manier om een partner te versieren, terwijl het voor de ander niets meer is dan een onschuldig spel waarbij je de ander subtiel laat weten dat je hem of haar wel leuk vindt, en niet meer dan dat. Op deze pagina lees je meer over de achtergronden van flirten.

Over een ding is iedereen het in ieder geval eens: flirten is een vorm van communicatie waarbij lichaamstaal en opmerkingen duidelijk maken dat je de ander aantrekkelijk en interessant vindt.

Subtiel spel
Voor de meeste mensen is flirten een onschuldig en subtiel spel, waarbij het er niet alleen om draait om de ander te laten weten dat je hem of haar aantrekkelijk vindt, maar waarin je hoopt dat die ander die interesse ook heeft. En dat ook subtiel laat blijken. Flirten is meestal luchtig en speels. Het is een sociaal spel, zonder verwachtingen of (seksuele) bijbedoelingen.

Poging tot versieren
Maar niet iedereen ziet flirten als onschuldig spel. Er zijn ook mensen voor wie flirten de eerste aanzet is tot een serieuze versierpoging. Flirten vormt dan het eerste onderdeel van de verleiding. Vaak is dit wel met bijbedoelingen en seksuele verwachtingen.

Door te flirten, bijvoorbeeld tijdens een eerste date, leer je de ander op een veilige manier snel kennen. Iemands humor, verbale snelheid, attentheid, betrouwbaarheid: alles wat in een flirt voorbij komt, zegt iets over de persoonlijkheid van de ander. Flirten is op die manier voor veel mensen een uitstekende manier om te zien wat voor iemand je tegenover je hebt.

Vrouwen flirten beter
Hoe dan ook: flirten is een ingewikkeld spel van charme, plagerijen, oogcontact en lichaamstaal. In een mooie flirt weten beide partijen de fijne blans te vinden tussen aantrekken en afstoten, waarbij je continu de grenzen van de ander aftast. Die grenzen zijn een belangrijk element van de 'spelregels' van flirten. Wanneer je over de grens heen gaat, is het spel onherroepelijk uit. Wie te hard van stapel loopt, krijgt vaak het deksel op zijn of haar neus. En het ie meestal de vrouw die dat bepaalt.

Hoewel flirten iets is dat door (bijna) iedereen weleens gedaan wordt, zijn vrouwen beduidend beter in flirten dan mannen. Zij zijn zich volgens psychologen meer bewust wat ze doen op flirtgebied en zien signalen van mannen eerder dan omgekeerd het geval is.

De vrouw is in een flirt ook vrijwel altijd degene die het tempo bepaalt. Dit komt doordat vrouwen eerder dan mannen het gevoel hebben dat een man over een grens heen gaat. Doordat hij bijvoorbeeld te dichtbij komt, of te intiem aanraakt, of te lang en te gretig naar haar kijkt.

Dat vrouwen eerder op de rem trappen, wil niet zeggen dat zij niet actief flirten of dat zij niet geinteresseerd zijn. Veel vrouwen spelen 'hard to get'. Niet omdat ze het een man per se moeilijk willen maken, maar omdat ze willen dat een man moeite voor ze doet. Hoe mooier het spel, hoe meer de verovering waard is, is daarbij een beetje de filosofie.

Praten in bloemetjes
Tot slot. Wat flirten precies is, wordt goed duidelijk wanneer je naar de herkomst van het woord kijkt. Flirten is afgeleid van de Franse term "conter fleurette". Vrij vertaald betekent dat zoiets als "praten in bloemetjes".

Copyright - Privacybeleid